Zilahon vita bontakozott ki Ady Endre ülőszobra felállításának törvényességéről | Magyar Nemzet

Vita felállítása

Tartalom

  vita felállítása

  A prefektusi tanács csütörtöki ülésén a Szilágy Megyei Kulturális igazgatóság vezetője, Doina Cocis vetette fel, hogy a szobor nagyon szép, vita felállítása nagyon jó, hogy van, de köztéri emlékmű, amely ráadásul értékes műemlékek körzetében áll, ezért a kulturális igazgatóságnak és a kolozsvári vita felállítása felállítása műemlékbizottságnak a helyszínt, az emlékművek országos bizottságának pedig a szobor művészi koncepcióját kellett volna előzetesen láttamoznia.

  Doina Cocis hozzátette: a jóváhagyásokat könnyen meg lehetett volna szerezni, és ezek továbbra is szükségesek a törvényesség visszaállításához. Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke viszont kijelentette: az Ady-szobor tulajdonképpen utcabútor, ezért nem volt szükség a felállításához az említett jóváhagyásokra.

  vita felállítása

  Arra utalt, hogy a Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész által megkomponált Ady Endre egy padon ül a karfára könyökölve. A politikus azt is megemlítette, hogy a teret, amelyiken Ady Endre mellé lehet ülni, és amelyiken Fadrusz János híres Wesselényi-szobra is áll, át kívánja alakítani az önkormányzat, és megtörténhet, hogy az utcabútor végül más helyre kerül.

  vita felállítása

  A szoborállítással arra kívántak emlékezni, hogy a költő től a zilahi református kollégiumban tanult, ahol júniusában jelesre érettségizett.